Sex and Repression in Savage Society

Sex and Repression in Savage Society on antropologi Bronislaw Malinowskin (1884–1942) vuonna 1927 julkaisema teos. Malinowski perustaa kirjassaan esittämänsä väitteet tekemiinsä kenttätyöhavaintoihin Trobriand-saarilla vuosina 1914–1918. Teos on ennen kaikkea kritiikki psykoanalyysia kohtaan, mutta myös yritys tuoda antropologiaa sekä psykoanalyyttista teoriaa lähemmäksi toisiaan. Malinowski kritisoi Sigmund Freudin psykoanalyyttista teoriaa ja sen näkemystä ihmisen psykoanalyyttisestä kehityksestä. Kritiikin kohteena on erityisesti Freudin uskomus oidipuskompleksista yleismaailmallisena ilmiönä. Malinowskin mielestä oidipuskompleksi on kulttuurin haitallinen sivutuote ja huono sopeuma, kun taas psykoanalyytikoille se näyttäytyy lapsen seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin perustana.

Oidipuskompleksi on psykoanalyyttisen teorian mukaan lapsen kehitysvaihe, jossa lapsi tuntee vetoa toista sukupuolta olevaan vanhempaansa. Malinowski ei kiistä oidipuskompleksin olemassaoloa länsimaisissa yhteiskunnissa, joita määrittää patrilineaalinen eli isänpuoleinen sukujohto. Malinowskin mukaan on kuitenkin väärin olettaa, että oidipuskompleksi ja lapsen psykoseksuaalinen kehitys ilmenisivät samalla tavalla myös matrilineaalisessa yhteiskunnassa erityisesti siitä syystä, että perheet ovat erilaisia eri kulttuureissa. Perheiden erot ovat esillä muun muassa polveutumisessa, asumisjärjestelyissä sekä vallan jakautumisessa. Malinowski perustaa kirjansa ajatukselle siitä, että konfliktit, intohimon ja kiintymyksen kohteet vaihtelevat perheen rakenteen mukaan.

Freudin seksuaaliteoriassa uskotaan, että lapsen suhde äitiin on alusta alkaen seksuaalinen, ja että pakkomielle jatkuu läpi elämän, minkä vuoksi houkutukset on tukahdutettava. Malinowski puolestaan esittää, että poikalapsen kiintymys äitiin ei ole ennen kaikkea seksuaalinen, ja että lapsella ei ole sisäistä taipumusta insestiin. Hän kuitenkin on havainnut, että aikuisuuden kokemukset herättävät muistoja äitisuhteesta ja synnyttävät kiellettyjä tunteita äitiä kohtaan. Malinowskin mukaan insestikielto on harmonisen perhe-elämän edellytys, sillä insesti vaarantaa perheen tärkeimmän tehtävän eli jatkaa kulttuuria kasvattamalla jälkeläisiä. Insestikiellon funktiona on sekä yhteiskunnan että perheen koheesio.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search